Slik lager dere et flott kirkeprogram til bryllupet

Brukes til bryllup i kirken
Espen Henriksen
Espen Henriksen
Share
Oppdatert den 18 september, 2023

Du har sikkert vært i bryllup, eller sett et bryllup på tv, og lagt merke til at man får en folder i hånden når man går inn i kirken. Denne folderen forteller hva som skal skje under vielsen i kirken, og kalles et kirkeprogram. Programmet blir også omtalt som bryllupsprogram eller vielsesprogram, men som regel brukes kirkeprogram eller bryllupsprogram for vielser i kirken.

Selv om de fleste brudepar lager et bryllupsprogram for at gjestene enklere skal kunne følge med underveis, er det absolutt ikke noe dere MÅ ha. Men det er veldig kjekt for gjestene deres å kunne følge med på rekkefølgen for hva som skal skje og sangene som skal synges. Gjestene tar ofte med kirkeprogrammet hjem som et minne eller til inspirasjon for eget bryllup.

Ønsker dere et helt unikt kirkeprogram, kan dere finne en mal hos Zazzle. Zazzle er en markedsplass på nett, der dere finner maler til alt fra invitasjoner og kirkeprogram til bordkort og takkekort. Dere kan enten bruke en ferdig mal, eller tilpasse en kirkeprogram mal slik at den passer inn i akkurat deres bryllup.

Hva skal bryllupsprogrammet inneholde?

I bryllupsprogrammet er det vanlig å ha en oversiktlig liste over vielsesforløpet. Det står skrevet alt fra hvilket musikkstykke som brukes til brudemarsjen, teksten på salmene som skal synges felles, navn på solist og sangen hen synger til når i vielsen presten taler, ulike bønnetekster og når selve ekteskapsinngåelsen skjer.

Forsiden har gjerne datoen for bryllupsdagen, navnet på kirken og deres navn. Dere kan utforme siden slik at den følger bryllupets røde tråd med farger, fonter, monogram eller andre elementer. Kanskje dere vil ha bilde av dere to på forsiden?

Å ha en klar liste over bryllupsprosessen

Det er normalt å rette en takk til prest, organist, solist og andre som har gjort vielsen spesiell. “Vi ønsker å takke (prest) og (solist) som har hjulpet oss med å gjøre vielsen vår så fin. Videre takker vi også våre forlovere (navn), tante som….” osv.

Det mest vanlig er at man i kirkeprogrammet har med teksten på salmeversene som skal synges og bønner som skal bes. Om dere ikke ønsker å skrive inn teksten på salmene, kan dere levere ut salmebøker ved siden av.

Kirkeprogrammets utforming:

  • Brudemarsj (tittel på musikken)
  • Presten ønsker velkommen
  • Salme 1 (teksten på versene – ofte bruker man bare to-tre vers)
  • Tekstlesning fra Bibelen (hvem leser og hvor finner man den)
  • Salme 2/musikkinnslag (tekst på salmen, eller navn på solist og musikkstykke)
  • Prestens tale
  • Inngåelsen av ekteskapet
  • Ringseremoni
  • Presten ber forbønn for paret
  • Felles Fader Vår (ta gjerne med teksten her)
  • Salme3/musikkinnslag
  • Velsignelsen
  • Utmarsj (navn på stykket)

Huskeregler

Det er ulike ting man bør tenke over for at kirkeprogrammet skal fungere optimalt for gjestene. Derfor kan det være lurt å printe ut et par ulike eksemplarer og ikke bare tenkte design og utseende, men også hvor godt det fungerer for alle.

  1. Må være lett å holde, helst med en hånd – et A4 ark delt på land eller tvers.
  2. Skriften må være lett å lese og gjerne litt større enn man tror
  3. Fargen på skriften må skille seg godt ut fra bakgrunnen
  4. Forsiden og baksiden kan styles akkurat som dere ønsker, men innsiden bør kun inneholde nødvendig informasjon
  5. Ha nok! I krise kan man dele program, men det hyggeligste er om alle får hvert sitt. Husk at det kan komme personer dere ikke tenker over til vielsen i kirken.

Ved å bruke en mal for kirkeprogram som dere finner hos Zazzle, får dere en veiledning til plassering av teksten.

Malene er flotte som de er, eller som et utgangspunkt som dere endrer på for å få det unikt tilpasset deres tema og farger. Sjekk de flotte kirkeprogrammene som finnes hos Zazzle.