Alt som behøves å vite for å gifte seg i Norge

En partner du virkelig vil ha med
Avatar
Cathrine Aasrum
Share
Oppdatert den 18 september, 2023

Har dere planer om å gifte dere, men vet ikke helt hvordan dere skal sette i gang prosessen? Dere er ikke alene. Å gifte seg i Norge er faktisk ikke så komplisert som det høres ut. Vi mener at det mest kompliserte er allerede i boks, ja nemlig det å finne seg en partner som man virkelig vil dele resten av livet med.

For å gifte seg må man fylle ut et par skjema før man kan gå opp kirkegulvet, men hvor finner man disse? Og hva gjør man dersom man skal gifte seg med en som ikke kommer fra Norge?

Og ikke minst, hva gjør man dersom man vil ha et bryllup i utlandet? Alle disse spørsmålene skal vi enkelt og rask gå igjennom i denne artikkelen. Slik at du slipper å søke gjennom den store internett jungelen.

Hvordan kan man gifte seg i Norge?

Det er dessverre ikke slik at man kan dukke opp på kirkedøren i finstasen en solfylt dag, gi hverandre et “ja” og være lovlig gift, dessverre. Det hadde jo vært veldig kjekt, ikke sant?

Det er noe papirarbeid som må ordnes, både før og etter vielsen. Men disse er laget så enkelt som mulig og kan enkelt fylles ut på nett i sofaen hjemme en fredagskveld.

Søking om prøvingsattest

Søk i god tid før bryllupet

Før dere kan gi hverandre et ja foran presten og feire kjærligheten med kjente og kjære, må Skatteetaten sjekke om dere om dere oppfyller vilkårene for å inngå et ekteskap.

Dette kan høres litt skummelt ut, men det er faktisk veldig enkelt og fort gjort. Behandlingstiden er forventet å være 5-6 uker. Vi anbefaler derfor at dere søker i god tid før bryllupet. Den raskeste måten å søke på er elektronisk dersom dere begge har et norsk personnummer eller et d-nummer.

Søknadsskjema for prøvingsattest inkluderer både egenerklæring og forlovererklæring. Det betyr at både brudeparet og forlovere må fylle ut. Forloveren må være en person som kjenner deg, og både brud og brudgom må ha en.
Dere kan søke om prøvingsattest her

Kan man selv velge steder for å gifte seg i Norge?

Når attestene er godkjent er det tid for selve vielsen. Dere kan selv bestemme hvor og hvordan dere skal gifte dere. Kanskje en kirkelig vielse er noe for dere? Eller kanskje dere føler en borgerlig vielse passer dere bedre?

Uansett er det mulig å dra med seg både prest og vigsler ut i skog og mark for å få deres drømmebryllup. Det er nemlig mange flotte steder å gifte seg i Norge, alt kommer an på fantasien, og lommeboken så klart.

Er dere usikker på hvor dere vil gifte dere og ikke minst hvem som skal være vigsel? Hos Statsforvalteren kan dere finne en oversikt over alle tros- og livssynssamfunn i Norge, sjekk den ut her og finn ut hva som passer dere best.

Hva skjer etter man har har sagt ja?

Etter at dere endelig har fått gitt hverandre deres “ja” og vielsen er utført, vil kirken eller vigsleren sende dokumentene til skatteetaten. Deretter vil skatteetaten sende en bekreftelse med vigselsattesten i din innboks i Altinn. Hvis dere ikke har digitale brukere vil bekreftelsen komme i posten. Skulle dere vært uheldig å miste vigselsattesten er det alltid mulig å etterbestille den på Altinn.

Når man gifter seg er det normalt å ha felleseie. Dersom dere ikke ønsker dette, kan dere opprette en ektepakt. Å fylle ut en ektepakt kommer med lovbestemte krav. Dere kan enkelt finne skjema for ektepakt hos Brønnøysundregistrene eller klikke dere direkte inn her.

Vigselsattesten til innboksen din

Det er også normalt å opprette et testamente dersom noe skulle skje i fremtiden. Dette kan dere enkelt gjøre selv, eller få hjelp av en advokat.

Vi ser at mange ønsker å skifte navn etter vielsen, menn tar konens etternavn og omvendt. Denne prosessen er ganske enkel. Alt som må gjøres er å fylle ut “Melding om endring av navn” hos Skatteetaten, skjema finner du her. ‘Her kan dere endre alt fra fornavn, mellomnavn og etternavn, dersom det er ønskelig.

Husk at behandlingstiden kan være noe lang. Dersom dere skal på bryllupsreise en uke etter bryllupet er det kanskje lurt å bytte navn i god tid før selve dagen eller etter dere har kommet hjem. Husk å bestille et nytt pass etter navneendring.

Ofte stilte spørsmål om å gifte seg i Norge

  • Hvordan kan man gifte seg i utlandet?
    Dersom dere skal gifte dere i utlandet kan ekteskapet inngås enten etter norsk eller utenlandsk rett. Skatteetaten må nemlig sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå et ekteskap. Dette betyr at dere må oppgi en del opplysninger. Også her gjelder det å være ute i god tid ettersom ventetiden kan være lang. Opplysningene som må fylles ut finner dere her.
  • Hva gjør man dersom man har vært gift tidligere?
    Har du eller partneren din vært gift tidligere? Dersom en av dere, eller kanskje begge to har hatt et tidligere ekteskap, må vedkommende fylle ut skjemaet “Erklæring om skifte” som du finner her.

    Personer som er skilt etter utenlandsk rett, må få skilsmissen anerkjent av Statsforvalteren. Søknadsskjema kan lastes ned her.
  • Hvordan gifte seg med en utenlandsk statsborger i Norge?
    Ved å gifte deg med en utenlandsk statsborger i Norge krever Skatteetaten dokumentasjon. Dersom alt er i orden er forventet behandlingstid 5-6 uker, men vi anbefaler å beregne god tid slik at dere har tid til å samle informasjon fra utlandet dersom dokumentasjonen inneholder feil eller mangler. Du kan lese om alt som trengs for å gifte seg med en utenlandsk statsborger i Norge her.

Les også: Homofilt ekteskap i Norge: Likestilling og kjærlighet