Et bryllup innebærer en hel del planlegging før den store dagen. For at feiringen skal gå så smertefritt som mulig, og for at dagen skal være en perfekt dag for dere, må mange ting på plass. Dere må lage en bordplan, velge en flink toastmaster, tenke ut flott dekor og velge sanger til vielsen.
Et annet viktig punkt er å lage en bryllupsliste! Dette er hovedsakelig en hjelp for gjestene, da en nøye planlagt liste over gaveønsker gjør det enklere for gjestene å velge en passende gave til dere. Gjort riktig kan denne ønskelisten også gi dere mindre spørsmål og arbeid i tiden fram mot bryllupet og også når det gjelder bytte og retur etter festen. Gavelisten bør være klar to-fire uker i forkant av bryllupet.
Ifølge DNB.no får brudepar i gjennomsnitt gaver for 1227 kroner fra hver gjest. Nærmeste familie gir ofte gaver for større summer enn venner og øvrige gjester, og dessuten kommer det gjerne en gave eller to fra naboer, bekjente eller kollegaer. På gavebordet i de fleste bryllup finner man gaver som koster fra 200 kroner og oppover til mange tusen.
For å unngå at dere får ti ekstra asjetter, fire like lysestaker og ting dere overhodet ikke kunne tenke dere, er en gjennomtenkt og veldig konkret liste viktig. Dersom dere også arrangerer en forlovelsesfest og mottar gaver her, bør dere huske å oppdatere bryllupslisten etterpå.
Vi ser litt nærmere på gode råd dere kan ta med når dere skal lage ønskelisten til bryllupet, og type gaver brudepar ofte har på bryllupslisten sin.
5 tips til en vellykket ønskeliste
- Vær ute i god tid
- Hva trenger dere? Hva har dere lyst på? Skill mellom disse!
- Begynn tidlig med å sette ned felles ønsker på listen, og oppdater listen underveis i planleggingen. Mye endrer seg underveis. Det er også lov å skrive en kjempelang liste som dere korter ned på når dere skal offentliggjøre den!
- Vær konkrete
- En vellykket liste må være enkel å forstå. For å gjøre det enkelt både for dere og gjestene, bør listen kunne oppdateres når noen kjøper gaver til dere.
- Dere kan registrere ønskelisten i en butikk. Dere ønsker dere fullt servise, med serveringsdeler, til tolv personer. Onkel kommer til butikk, velger ut to store fat og et sausenebb, og sier ifra at det er til dere. Butikkekspeditøren registrerer dette, slik at det strykes fra listen. Når storesøster kommer for å kjøpe sausenebb og et par asjetter, får hun beskjed om at sausenebb er det noen som allerede har kjøpt. Da slipper dere å få to.
- Det finnes muligheter for å lage en liste på nettet der gjestene selv kan gå inn og se hva dere ønsker dere. Og er de flinke til å registrere hva de har kjøpt, vil neste gjest få en oversikt over hva som er igjen av ønsker.
- En vellykket liste må være enkel å forstå. For å gjøre det enkelt både for dere og gjestene, bør listen kunne oppdateres når noen kjøper gaver til dere.
- Vær nøye med å velge gaver i flere prisklasser
- Alle som kommer i deres bryllup, har ulik økonomi. Det er deres ansvar å hjelpe gjestene deres slik at de kan gi noe dere ønsker dere.
- Ha gaveønsker på listen som spenner fra 200 kroner og oppover til rundt 2000-3000 kroner. Gjerne over og under dette også.
- Vær flinke til å gi flere valgmuligheter
- 3-4 gaveønsker per gjest i bryllupet er minimum av hva dere bør ha på listen deres.
- Et stort utvalg på ønskelisten vil bidra til at dere slipper mange like ting på gavebordet, og vil også hjelpe gjestene å kunne velge noe både de og dere liker. For det er jo slik at vi setter pris på å kunne gi bort ting vi selv synes er fine.
- Vær flinke til å dele listen slik at gjestene får det med seg
- Har dere registrert en bryllupsliste i en butikk, spesifiser hvilken butikk.
- Oppretter dere en bryllupshjemmeside, er dette et ypperlig sted for deling av informasjon. Men husk på at dere kanskje har gjester som ikke helt skjønner det tekniske og som ønsker informasjonen på andre måter.
- Ha gjerne en kontaktperson som gjestene kan forhøre seg med
Hva er vanlige ønsker i et bryllup?
Brudepar ønsker seg fortsatt praktiske, holdbare ting til bryllupet, eller kunst og spesiell dekor. Noen brudepar ønsker seg penger – til reise, nedbetaling av lån, bygging av hus, konserter og andre opplevelser. Men det finnes noen generelle gaveønsker som går igjen.
Kjøkkenting:
- Servise
- Gode kniver
- Ulike kjøkkenmaskiner
- Sølvbestikk eller annet bestikk
Til huset:
- Unike og spesielle dekorelementer
- Malerier eller annen kunst
- Møbler