En bryllupskake er et symbolsk og minneverdig element i et bryllup. Som regel serveres kaken som en avslutning på feiringen og markerer enheten som brudeparet nå er. Bryllupskaken er et symbol på den felles kjærligheten som finnes mellom to personer som velger å inngå ekteskap.
Fra gammelt av var dessuten kaken et symbol på velstand og fruktbarhet for det kommende ekteskapet, og tradisjonelt skal alle gjestene spise en liten bit av bryllupskaken for å ønske dem mange barn og et lykkelig ekteskap.
Hva koster en bryllupskake? Det varierer i forhold til smakstilsetninger og utforming, samt om dere ønsker spiselige blomster og spiselig gull. Vi ser litt nærmere på hva som øker prisen på kakene og hvordan man skjærer en bryllupskake.
Les også: Bryllupsmeny: Tips og råd for å skape en uforglemmelig
Enkel eller mer eksklusiv kake til bryllupet?
En helt enkel kake kan fint brukes til bryllupet, og vil være en rimeligere løsning og gjerne like god som mer fancy kaker. Hovedregelen er at jo mer fancy bryllupskaken er, jo flere elementer dere ønsker i pynten, jo dyrere blir den. Dessuten koster den mer jo større den er, og jo flere etasjer den har.
En bryllupskake kan koste alt fra 2000 kroner for de enkleste og opp til 10 000 kroner eller også mer.
For å få en eksakt pris må dere ha et planleggingsmøte med konditoren. Dette er ofte også et møte der dere smaker på ulike kaker og velger de smakene dere liker.
Designet av kaken kan dere totalt overlate til konditoren, eller komme med konkrete forslag og ønsker selv. Det lønner seg å sette en makspris, og inngå en solid avtale. I avtalen må det også stå hvordan leveransen og oppsettingen av kaken skjer.
Faktorer som påvirker smaken:
- Valg av smak og spesielle tilpasninger
- Eksotiske smaker
- Spesialtilpasset fyll som glutenfri, laktosefri osv kan øke kostnaden
- Blomsterdekorasjoner
- Spiselig gull eller sølv
- Fantastisk og luksuriøs effekt, men ganske kostbart.
- Ekstra detaljer og håndverk tar tid og er ekstra krevende
- Håndlagde sukkerblomster
- Intrikate dekorasjoner
- Spesialdesignede elementer
Beregne størrelsen på bryllupskaken – hva spiller inn:
- Antall gjester i selskapet
- Serveringsstørrelse
- Antall porsjoner – skal gjestene få et stykker hver, eller vil dere at de skal kunne ta flere.
- Hvor mange andre kaker dere har på kakebordet
Populære kaker
Smak og utseende på bryllupskaken er veldig personlig, og det er viktigst at dere som brudepar liker kaken! En kake med lette smaker og en lys fargeskala er perfekt for sommerbryllupet, mens litt tyngre sjokoladesmaker og mørkere fargeskala egner seg for lune vinterbryllup. Bryllupskaken dere velger bør passe inn i den totale helheten for bryllupet deres og være en kake som gjestene husker i ettertid!
Ulike kakevalg:
- Klassisk hvit kake i flere etasjer – krem, fondant eller sjokoladelokk.
- Innsiden er gjerne flere lag med vanilje eller sjokoladekake med smørkrem.
- Cupcakes blir mer og mer populært også i bryllup. De er perfekte porsjoner av kake og kan dessuten ha flere ulike smaker og dekor.
- Spesialdesignede kaker som gjenspeiler brud og brudgoms interesser
- Kake formet som en bok om de elsker å lese
- Campingdekor, eller selve kaken formen som et telt eller en campingvogn, om de elsker camping
- Enkel marsipankake er en tradisjonell bryllupskake
Skjæring av bryllupskaken
Den tradisjonelle skjæringen av bryllupskaken er en oppgave som markerer det nye ekteparets enhet. Hvordan man velger å skjære en bryllupskake, er helt opp til dere. Dere kan bruke en kakespade, en kniv eller en sabel. Ofte er det en helt spesiell kakeskjærer som brukes.
- Brudeparet tar imot kakeskjæreren sammen.
- Bruden holder skjæreren og brudgommen holder sin hånd oppå brudens, og sammen skjærer de et kakestykke.
- Tradisjonelt skal de så mate hverandre fra det felles stykket før de får hvert sitt og resten av gjestene også mottar kake.