Hva kan man forvente i kirken til et bryllup?

Et tradisjonelt norsk kirkebryllup
Avatar
Cathrine Aasrum
Share
Oppdatert den 18 september, 2023

Ekteskap er et naturlig steg i et forhold og et kirkebryllup er kanskje det første som slår deg når du tenker på den store dagen. Kirken har et rødt bånd gjennom livet til de fleste nordmenn. Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser er bare noen få av tjenestene kirken tilbyr, og vi føler oss alltid velkommen og kanskje til og med litt hjemme når vi går inn i lokalkirken hvor vi har vokst opp.

Har dere gått i gang med planleggingen av den store dagen og vurderer et tradisjonelt, norskt bryllup i kirken? Vi mener et kirkebryllup er noe av det vakreste som finnes, og vet det kommer med flere spørsmål.

Er kirken like strengt som det pleide å være? Når bør dere ta kontakt med kirken? Og ikke minst, kan dere pynte opp kirken for å gjøre vielsen mer personlig?

Koster det noe å ha et bryllup i kirken?

I følge den norske kirke er det helt gratis å gifte seg i Norge der dere bor dersom en av dere er medlem i kirken. Det spiller ingen rolle om dere er unge eller gamle, nyforelsket eller vil fornye løftene deres. Alle er velkomne til å feire kjærligheten i kirken og få et uforglemmelig bryllup.

Alle er velkommen til å feire kjærligheten i kirken

Dersom dere ønsker å gifte dere i en annen kirke enn den dere sogner til, kanskje dere har flyttet til dømmeplassen eller funnet en et eventyr av en kirke på norgesturen. Da er det vanlig å betale for leie av kirken. Denne leien kan være alt fra noen få hundrelapper til noen tusenlapper.

Er det regler i et kirkebryllup?

Hvilken side skal bruden og brudgommens familie sitte på ved et bryllup i kirken? Må inn-og utmars spilles på orgel? Må brudens skuldre være dekket? Man ser kanskje for seg en rekke regler når man hører ordet kirkebryllup, men heldigvis er det ikke like strengt som det en gang var. Noen uskrevene regler blir fortsatt tatt i bruk, men dette er deres store dag og kirken tilpasser seg etter dere:

Kleskode

Bruden får gå med kjolen hun selv foretrekker, uansett om skuldrene syntes eller ei. Gjestene derimot pleier å dekke til skuldrene enten med et sjal, en jakke eller langermet plagg

Sitteplasser

Hvem som sitter hvor i kirken er ikke like strengt, men vi ser at de gamle reglene fortsatt holdes.

  • Nær familie sitter lengst fram i kirken
  • Brudens nærmeste sitter til venstre
  • Brudgommens nærmeste sitter sitter til høyre
  • Nære venner og familie plasserer seg i henhold til hvor nær venn eller slekt man er til brudeparet.
  • Fjerne bekjentskaper sitter lengst bak

Det er vanlig at nær familie og venner kommer i god tid før selve sermonien. På denne måten får dem satt seg til rette og ikke minst hilst på gjestene som kommer for å feire dagen med dere.

Inn- og utmars

Inngangs- og utgangsmusikk til kirkebryllupet ditt

Vi ser flere og flere par som går opp kirkegulvet sammen, om dere vil gå opp sammen eller om kun bruden skal gå opp, velger dere helt selv. Hvem som følger bruden opp kirkegulvet er også helt opp til bruden selv, mor er like mye brukt som far, og mange velger å gå uten foreldre.
Dere kan selv velge inn- og utmars musikk i kirkebryllupet. Husk å planlegge med kirken, det er ikke alle som har høyttalere tilgjengelig. Les mer om hva som gjelder ved inn- og utmarsj i norske bryllup!

Kan dere selv velge pynt i kirken til bryllupet?

Dersom dere ønsker pynt i kirken, er det normalt å avtale dette med kirken i god tid før bryllupet.
Blomster, lys og bilder er en fin måte å gjøre bryllupet personlig og intimt.
Er det flere som skal ha bryllup i kirken samme dag kan man samarbeide med og bruke samme pynt. Da sparer begge par både tid og penger.

Når bør man ta kontakt med kirken for et bryllup?

Skal dere ha bryllup i kirken, må det bestilles i god tid, gjerne et år i forveien. Det er mange som gifter seg i kirken i løpet av året, i tillegg er det høytider som må tas hensyn til.
Kirken vil også gå igjennom hva som skal skje på bryllupsdagen med dere og forloverne. Et par besøk før selve dagen bør derfor påregnes. Disse besøkene i kirken kan også brukes til å planlegge pynt til bryllupet.