La oss være ærlig. Et kirkelig bryllup er ikke for alle. Kanskje dere ikke vil gjøre så mye ut av selve vielsen, kanskje religion ikke er for dere, eller kanskje dere skal gifte dere i utlandet senere i år. Uansett grunn, er det mulig å gifte seg borgerlig overalt i Norge. Og det beste av alt, dere styrer dagen helt selv!
Kle dere som dere vil, personalisere vielsen og velg helt selv om dere skal gå ut å drikke en kaffe etterpå, eller arrangere en fest.
Men hvor tar en borgerlig vielse sted? Og ikke minst, hva kan man forvente?
I denne artikkelen skal vi gå igjennom ofte stilte spørsmål som dere kanskje sitter å funderer på, slik at dere får bestilt time i god tid og vet hva som kan forventes.
Les også: Vielse – alt informasjon dere trenger om ekteskapsinngåelsen
Hvordan foregår en borgelig vielse?
Vi har vel alle sett en borgerlig vielse på film. Bland annet Sex and the city fikk alle fans til å puste lettet ut når Carrie endelig fikk si de magiske ordene til Mr. Big under en intim seanse på rådhuset.
Men hvordan foregår egentlig en borgerlig vielse? Kan man gjøre den personlig eller er det rett inn og rett ut?
En borgerlig vielse varer i inntil 15 minutter. Vielsen er relativ enkel, men man kan ha kreative inslag dersom det er ønskelig så lenge det er innenfor tidsrammen på 15 minutter. Ønsker du en sanger eller kanskje en tale eller to, lar dette seg gjøre uten problemer.
Under vielsen leses det opp en lovfestet tekst, og dere vil bli spurt om dere vil ha hverandre til ektefeller.
Etter det magiske ordet er sagt, er det tid for å utveksle ringer. Til slutt undertegner dere som brudepar og vitner til vigselsprotokollen.
Enkelt og greit, ikke sant? Selv om sermonien er kort, kan dere fortsatt gjøre den personlig og spesiell.
Dette må du gjøre før selve dagen
Når dere setter i gang, er det fem ting som må gjøres før dere kan ha en borgerlig vielse:
- Bestille tid (vielsen kan bookes inntil et år i forveien)
- Bestille og sende inn prøvingsattest
- Betale dersom dere bor utenfor Oslo, eller velger en dag som krever betaling i Oslo)
- Finne to myndige vitner som kan være med under sermonien
- Ha med gyldig legitimasjon på vielsesdagen (dette gjelder både par og vitner)
Det er lagt opp til at det skal være enkelt og billig og gifte seg borgerlig. Et bryllup på tinghuset er derfor perfekt for dere som vil spare penger og heller fokusere på bryllupsfesten.
I tillegg til at forarbeidet kan gjøres på nett, sparer dere tid på forberedelser og øvinger, som dere ellers ville hatt i kirken. Alt dere trenger å planlegge til vielsen er antrekket dere skal gå i og eventuelt kreative innslag.
Et borgerlig bryllup før utenlandsbryllup
Skal dere gifte dere i utlandet? Kanskje på en hvit strand i varme Thailand kaller?
Eller står de italienske alpene for tur?
Visste du at dersom dere skal gifte dere i utlandet må dere ha et gyldig giftemål i Norge først? En tur til Vegas vil derfor ikke være gyldig i Norge med mindre dokumenter blir signert her til lands.
Dersom dere har planlagt en skikkelig fest i varmere strøk, eller kanskje hjemlandet til partneren din, er en borgerlig vigsel perfekt! På denne måten blir bryllupsdagen spesiell, dere sparer tid og penger, og dere kan gi all fokuset på utenlandsbryllupet.
Må man bruke kjole og dress under vielsen?
Et borgerlig bryllup kan være så formell eller uformell som dere selv ønsker. Sleng på dere finstasen og kjøp en brudebukett om dere ønsker, eller ton ned den borgerlige vielsen med en kjole som allerede henger i skapet og en fin skjorte. Dette er deres spesielle dag, og dere kan selv velge hvordan dere skal gå kledd.
Kan man ha med seg gjester?
Under selve sermonien er det normalt at kun de nærmeste, eventuelt kun forloverne blir med. Husk at vielsen som oftest er i et lite rom med minimal plass til store folkemengder. Dersom dere ønsker et stort atall tilskuere, er det lurt å kontakte tinghuset i god tid. Kanskje de har et større rom for anledningen i din kommune?
Foretrekker dere en intim vielse, men vil gjerne ha kirkefølelsen i det dere går ut av tinghuset er det ikke noe i veien med å samle hele gjengen utenfor. Hvem vil ikke se det nygiftede paret stråle ned trappene på tinghuset før festen sparkes i gang?
Hvor mye koster et borgerlig bryllup?
Borgerlig bryllup har forskjellig pris rundt om i landet. Dersom dere bor i hovedstaden og ønsker en vielse på Oslo rådhus, er det kun lørdager som koster penger. Ja, du leste riktig! På hverdagene er det gratis å gifte seg i tigerstaden, kjekt, ikke sant?
Dersom du har bo adresse utenfor Oslo koster det penger i ukedagene også.
Om dere ikke ønsker å gifte dere i Oslo, eller bor et annet sted, er prisene satt opp slik:
- Onsdager og fredager: 950 kroner
- Lørdager: 1800 kroner
Hvor mye koster vigsel utenfor tinghuset?
Ønsker dere en borgerlig vigsel utenfor tinghuset? Kanskje i hagen, på fjellet, eller i lokalet dere skal ha festen senere, er dette absolutt mulig og koster som regel litt over 2000 kroner. Ta kontakt med ditt lokale tinghus for å høre hvor langt de strekker seg og pris.
Hva gjør man etter seremonien?
Hvordan man feirer etter en borgerlig vielse er helt opp til dere. Dersom dere ikke ønsker en stor dag med glitter og glam, eller kanskje dere planlegger en senere, er det ikke noe i veien med å ta med forloverne med på en fin restaurant og feire giftemålet over en god lunch eller middag.
Hvis den store festen står for tur, er det bare å slenge seg i bryllup transporten og komme seg avgårde. Nyt en kveld med god mat og drikke med gode venner og familie. Dette er deres spesielle dag, og det er kun dere som velger hvordan den skal feires.