Inspirasjon og de beste tips til salmer i bryllup

Brudgommen kan kysse bruden sin
Espen Henriksen
Espen Henriksen
Share
Oppdatert den 18 september, 2023

Det største og viktigste ved seremonien i kirken er trolig når brudeparet gir hverandre sitt ja og brudgommen kan kysse sin brud. Eller er det kanskje når kirkedørene åpnes og bruden føres av sin far til alters, eller eventuelt når brudeparet går sammen opp mot alteret for å bli smidd i hymens lenker?

Men hva skal egentlig til for å skape en magisk seremoni i kirken fra start til slutt, og hvordan foregår egentlig seremonien? Jo, det kan dere selv være med å planlegge sammen med presten som vil hjelpe og veilede dere på veien til drømmebryllupet.

I samtalene med presten er det mange valg som skal tas, blant annet pynting av kirken, innmarsj og utmarsj, bryllup salmer, musikkinnslag og eventuelle løfter ved ringoverekkelse.

Mange har kanskje ikke det store problemet med valg av musikkinnslag eller bryllupssanger under vielsen. Kanskje har dere allerede en sang eller låt som dere tenker på som “vår sang” og som dere gjerne vil at skal fremføres i kirken? Men når det kommer til salmer, blir valget kanskje litt verre?

Og nettopp derfor vil vi her gi dere vakker inspirasjon og våre beste tips som garantert vil gjøre det hele litt lettere.

Fine salmer til bryllup

En viktig del av enhver gudstjeneste

Ikke alle er like kjent med Norsk Salmebok og hva den har å by på, og tenker kanskje må man ha salmer i bryllup? Jo, det er en viktig del av enhver gudstjeneste, og de er også med på å skape magi, følelser og stemning under seremonien i kirken.

Det er derfor både fint og vakkert å velge noen som gir seremonien et personlig preg og som føles riktige for nettopp dere. Så hvordan går man så frem for å ta det beste valget?

  1. Normalt 2-3
    Normalt velger dere 2-3 norske salmer fra Norsk Salmebok som inkluderer inngangssalme, salme etter ekteskapsinngåelse og før velsignelsen. Imidlertid kan antallet avhenge av for eksempel ønsker for soloinnslag eller andre musikkinnslag i løpet av vielsen. Uansett valg, må det godkjennes av både prest og organist ca. 3 til 4 uker før vielsen.
  2. Det kan lønne seg å velge kjente og kjære
    For at det skal skapes magi i kirken, kan det lønne seg å velge noen “klassikere” som de fleste er kjent med – eller i alle fall noenlunde kjenner til, eller kan melodien på, slik at så mange som mulig kan være med å synge. Det er jo mye mer hyggelig når alle er med på å fremføre versene for å feire nettopp deres kjærlighet og ekteskapsinngåelse.
  3. Skal dere gifte dere i en høytid?
    Hvis dere skal gifte dere i en høytid, som pinse, påske eller jul, kan det være perfekt å velge et par vakre høytidsalmer som mange også er kjent med. Disse vil være med på å skape ekstra god stemning i høytiden og passer perfekt til begge anledninger. Hvis dere f.eks skal ha julebryllup, kan et flott valg være “Mitt hjerte alltid vanker”, komponert og skrevet av den danske biskopen og salmedikteren Hans Adolph Brorson. Sissel Kyrkjebø har også vakkert fremført denne i flere anledninger rundt juletider og utga den også som singel i 1995.
  4. Velg noen av versene
    For at det ikke skal bli for lange sanger, kan det lønne seg å plukke ut de versene dere synes er de fineste og som dere liker best for anledningen. Det kan fort bli langtekkelig om alle versene skal synges.
  5. Feir kjærligheten
    Det er jo tross alt kjærligheten dere i mellom som skal feires denne dagen, så hvorfor ikke gå for et valg som handler om nettopp dette? Bare ta en titt på disse vakre eksemplene som passer perfekt i denne anledning, hvor den store kjærligheten står i fokus:
  • “Du omgir meg”
  • “Din hand i min”
  • “Kjærlighet er lysets kilde”
  • “Gje meg handa di, ven”