Store bryllup er ikke for alle, og mange par ønsker å gifte seg kjapt og enkelt uten noe store oppslag i avisen eller noe fest i ettertid. Hvordan dere vil gifte dere er helt opp til dere selv, og vi mener at alle bryllup er vakre bryllup, uansett størrelse og hvor giftemålet tar sted. Husk at dette er deres spesielle dag og den skal feires på deres måte.
Med et giftemål kommer det mange spørsmål som skal besvares, og det er ikke alltid like lett å finne dem. Finnes det gevinster ved å bli et ektepar? Er det mulig å gifte seg på nett?
Må man ha forlover i et bryllup? Alle disse spørsmålene og mange fler har vi besvart i denne artikkelen. Len deg tilbake og forstå norske lover om ekteskap bedre på null komma niks.
Les også: Homofilt ekteskap i Norge: Likestilling og kjærlighet
Det finnes flere enn 10 gode grunner til å gifte seg
Det finnes flere fordeler med å være gift, både økonomiske og personlige. Dersom dere har vært samboere lenge og vurderer et giftemål, er det viktig å se på fordeler og ulemper det bringer for dere personlig.
Viste du for eksempel at som gift har man forsørgelsesplik? I et samboerskap har man ikke denne plikten og det er opp til enhver å forsørge seg selv. Med dette kommer også opplysningsplikten om alle økonomiske forhold, det har man ikke som samboere.
Dersom en av partene skal flytte inn hos den andre, er det flere fordeler med å være gift. Er man gift, trenger man ikke betale dokumentavgift som er på 2,5% av markedsverdien.
Men å være gift er ikke bare en økonomisk gevinst, det kan også få kjærligheten til å blomstre, og få dere som par nærmere og tryggere på hverandre.
Mange føler at det at er viktig å følge tradisjon, og at er giftemål er en perfekt måte å vise hverandre kjærlighet og ikke minst feire kjærligheten. Som sagt finnes det over 10 grunner til å gifte seg. Kjenn etter hva dere vil og ønsker. Kanskje dere vil gifte dere og ha en stor feiring med venner og familie. Eller kanskje et lite bryllup passer dere bedre.
- Er det mulig å gifte seg på nett?
Det er dessverre ikke lovlig å gifte seg på nett i Norge. For at dere skal bli et ektepar etter norsk lov, må en prest fra den norske kirke, eller en forstander i et annet tros- eller livssynssamfunn vie dere. Det er også mulig å gifte seg borgerlig. Dette skjer via kommunen du bor i og er gratis dersom du bor i Oslo.
Grunnen til at det ikke er lov til å gifte seg på nett i Norge, er fordi det kreves at brudeparet skal møtes samtidig foran vigsleren (personen som erklærer dere gift). Det er ikke nok å ha partneren din på telefonen under vielsen, en vielse må rett og slett gjennomføres for at dere skal bli registrert som gift. - Hvor fort kan man gifte seg i Norge?
Å gifte seg kan gå relativt fort, men det kommer helt an på hvor man gifter seg, og hvordan giftemålet skal feires.
For å gifte seg i Norge må man fylle ut egenerklæring og sende det til Skatteetaten for godkjenning. Dette kan ta 5-6 uker.
Deretter må det bestilles time på stedet dere ønsker å gifte dere. Ventetiden på dette varierer fra kommune til kommune. Vi ser at de fleste bryllup med selskap krever 12-18 måneder å gjennomføre. Bryllup som ikke skal feires med sang og dans kan enkelt gjennomføres på 1-3 måneder, alt etter hvor dere skal gifte dere. - Må man ha forlover i et bryllup?
Et ofte stilt spørsmål er om det er mulig å gifte seg på tinghuset uten forlovere. Uansett om dere skal gifte dere på tinghuset eller i kirken kan statsforvalteren I noen tilfeller gi samtykke til at ekteskap blir inngått uten forlovere, eller at dere som par deler en forlover.
Dem som skal gifte seg i utlandet har som regel hatt et lite bryllup i Norge før utreise hvor forlovere vitner til bryllupet, brudeparet kan da dra over sjø og land uten å tenke på dette, eller velge å ha vitner i landet de reiser til.